Transitiekracht, luister de podcast

Hoe kunnen we transities rondom aquathermie versnellen?

Waterprof en Sprankkracht lanceren de podcast ‘Transitiekracht’. Onze collega Jeroen de Bruin Waterprof gaat samen met Jacqueline Laumans Sprankkracht in gesprek met de koplopers van aquathermieprojecten. Ze willen ontdekken hoe je transities kunt versnellen én op een laagdrempelige manier een inkijkje bieden in de drijfveren en struikelblokken van belangrijke stakeholders. In deze serie zijn ze te gast bij een installatiebouwbedrijf, wetenschapper, energiecoöperatie, gemeente en een waterschap.

Luister naar de teaser

Aflevering 1: Kansen van de techniek

In het hart van een aquathermie-installatie zien Jeroen en Jacqueline hoe de magie van aquathermie werkt: in een warmtewisselaar geeft het oppervlaktwater zijn warmte af aan het grondwater, dat vervolgens 1500 woningen gaat verwarmen.

Meer over water en energie?

Aflevering 2: Koplopers in Aquathermie

Friesland wil dé aquathermieprovincie van Nederland worden. Maar hoe krijg je de handen op elkaar voor een groot project om de toepassing van aquathermie te versnellen? Daar weet Oane Galema alles van. Alles over doelen stellen en daar naar toe werken vanuit een nuchtere kijk op zaken.

Meer over water en energie?

Aflevering 3: Het energiecollectief – de sociale puzzel

Hoe krijg je het als energiecollectief voor elkaar om de warmte uit en lokaal water daar te krijgen waar het nodig is. In onze nieuwe aflevering neemt Pim de Ridder je mee in zijn uitdaging om naast de technische puzzel, vooral ook de sociale puzzel goed te leggen.

Meer over water en energie?

Aflevering 4: Hoe krijg je de energietransitie in de bestaande stad voor elkaar?

Mimi Eelman vertelt hoe zij zich dagelijks inzet om de energietransitie in Amsterdam voor elkaar te krijgen. De overheden zijn aan zet om klimaatverandering te remmen en ons voor te bereiden op de toekomst. Er is genoeg energie voor ons allemaal!

Meer over water en energie?

Aflevering 5: Het dilemma warmte winning en ecologie

Waterbeheerders staan voor een dilemma. Ze voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid bij te dragen aan de energietransitie. Tegelijkertijd is nog niet helemaal duidelijk wat de winning van warmte uit oppervlaktewater betekent voor het waterleven. Hoe ga je daar als bestuurder van het waterschap mee om? Luister onze podcast!

Meer over water en energie?

De overheden zijn aan zet om klimaatverandering te remmen en ons voor te bereiden op de toekomst. Er is genoeg energie voor ons allemaal!