Klant

Waternet

Opdracht

Uitbreiding drinkwatervoorziening Amsterdam

Expertise

Omgevingsmanagement

Doel

Natuurinclusief project

De vraag naar drinkwater stijgt!

Sinds 2021 werken we aan de toekomst van de drinkwatervoorziening van Amsterdam en omgeving, binnen de volgende projecten: de uitbreiding van de winning in de Amsterdamse Waterleiding Duinen en het temmen van de brakke kwel.

AWD 70-75

Binnen vijf jaar wil Waternet de productiecapaciteit in het duin uitbreiden van 70 naar 75 miljoen. Met aanpassingen in het huidige winsysteem is dat mogelijk. Waternet wil een natuurinclusief project realiseren met geen uitstraling naar de omgeving. Als omgevingsmanager is Marc Balemans verantwoordelijk om met de stakeholders het proces te doorlopen.

Daarvoor is het nodig om samen met ecologen het veld in te gaan en met de betrokken natuurorganisaties te kijken waar natuurwinst te halen is.

Temmen van de brakke kwel

Voor de langere termijn (>10 jaar) onderzoekt Waternet de mogelijkheden om van brak grondwater drinkwater te maken. In de Horstermeer komt brak kwelwater in de sloten. Dat wordt met zoet water uit het Markermeer doorgespoeld. Door het brakke kwelwater af te vangen ontstaat er driedubbele winst: het brakke water komt niet in de sloten maar wordt opgepompt voor drinkwater en we verminderen de doorspoeling met zoet water. Waardoor zoet water uit het Markermeer voor andere doelen (natuur, landbouw) beschikbaar is.

In september 2022 is daarvoor in de Hortstermeer een bodemonderzoek met een helikopter uitgevoerd. Waterprof heeft samen met de collega’s van Waternet de metingen voorbereid en begeleid.

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op.

ADVIES AANVRAGEN