Blog: Blauw Erfgoed

Eerste stap richting een toekomstbestendige leefomgeving

Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken op het watersysteem van de Utrechtse Heuvelrug is het samenwerkingsverband ‘De Blauwe Agenda’ opgesteld. In de Blauwe Agenda komen verschillende organisaties samen om watertekort en wateroverlast aan te pakken. Een onderdeel van dit plan is een bewustwordingscampagne richting water. Hiervoor is cultureel erfgoed een uitstekend middel. Cultureel erfgoed illustreert namelijk hoe de mens in contact staat met water en hoe al eeuwenlang waterverbruik wordt optimaliseert.

In de begin fase van dit project werd Waterprof ingeschakeld. Als eerste stap richting een toekomstbestendige leefomgeving, hebben we in overeenkomst met verschillende erfgoedprofessionals een bruikbare definitie opgesteld van ‘Blauw Erfgoed’. Vervolgens konden we aan de slag met de inventarisatie van Blauw Erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug.

Toch blijft het fysiek in kaart brengen van erfgoed een ingewikkeld proces. Erfgoed is namelijk inherent subjectief en de waardering hangt af van wat mensen eraan geven. De definitie is breed ingestoken en zorgt ervoor dat geen enkel blauw erfgoed object uitgesloten wordt. Ook de kaart bevat veel verschillende blauw erfgoed elementen, waardoor verschillende invalshoeken belicht kunnen worden. Opvallend is bijvoorbeeld dat alle landgoederen in het gebied slotgrachten, vijvers en beekjes door hun landgoed hebben lopen. Dit illustreert dat water al een lange tijd waardering heeft gekregen in dit gebied.

Danja Roelofs
Adviseur Water en Bodem

 

De kaart bevat veel verschillende blauw erfgoed elementen, waardoor verschillende invalshoeken belicht kunnen worden. Opvallend is bijvoorbeeld dat alle landgoederen in het gebied slotgrachten, vijvers en beekjes door hun landgoed hebben lopen. Dit illustreert dat water al een lange tijd waardering heeft gekregen in dit gebied.

Danja  Adviseur Water en Bodem

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op.

ADVIES AANVRAGEN