Blogserie: De wereld van community management

Eva |  Julian |  01/02/2024

Duik met ons in de kern van community management. Wij zijn op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Hoe creëer ik een lerend netwerk?’. De komende periode gaan wij in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen over de uitdagingen die wij tegenkomen in ons werk als community managers. Hoe verbind je stakeholders? Wie betrek je wel en wie juist niet? En welke vraagstukken zet je daar vervolgens centraal? Nieuwsgierig naar wat ons te wachten staat? Lees dan verder!

Wij (Julian en Eva) werken als community managers in klimaat- en energietransities. Ons doel is om deze duurzaamheidstransities te versnellen door de kracht van communities in te zetten. Wat we precies doen? We verbinden belanghebbenden binnen de klimaat- en energietransities en zetten netwerken op waarin deze partijen hun kennis en ervaring delen en krachten bundelen. Door samenwerking te faciliteren, komen we tot gezamenlijke oplossingen voor vraagstukken die in vele projecten kunnen worden toegepast. Activiteiten waar je aan kunt denken zijn het onderhouden van contact tussen al deze partijen, het betrekken van de juiste inhoudelijk experts en het organiseren van regelmatige bijeenkomsten, intervisies & workshops. Meer weten over onze dienstverlening community management?

Meer over lerende netwerken

Inmiddels hebben we al aardig wat ervaring opgedaan, maar er valt nog een wereld te ontdekken! Zo hebben we vastgesteld dat bepaalde uitdagingen steeds weer op ons pad komen – ze houden ons bijna wakker ’s nachts! Daarom zijn we vastbesloten om onze antwoorden op vragen met u te delen. In de komende blogs krijgt u antwoord op:

  • Wie maken deel uit van mijn community? En wie juist niet? – Voor de verbinding, effectiviteit, en het vertrouwen binnen een netwerk is de juiste afbakening cruciaal. Maar, hoe bepaal je wie wel betrokken is en wie juist niet? Staat de doelgroep vast of kan deze per bijeenkomst verschillen? En waar trek je de grens en kan dit nog veranderen?
  • Hoe haal je de centrale vraagstukken binnen de community boven tafel? Om projecten te kunnen versnellen is het belangrijk dat concrete praktijkvraagstukken centraal staan. Welke methoden zijn effectief om deze vraagstukken te achterhalen? En hoeveel stakeholders moeten een vraag delen om ermee aan de slag te gaan?
  • Hoe herken je waar stakeholders tijd en energie in willen investeren? Om versnelling aan te brengen binnen projecten is het van belang om te werken aan vraagstukken waar energie op zit. Hoe identificeer je de gebieden waar stakeholders energie en inspanningen willen investeren? En wat doe je als deze niet overeenkomen met de centrale vraagstukken?
  • Hoe creëer je een constructieve en vertrouwde omgeving voor kennisdeling? – Het opbouwen van een omgeving waarin kan worden geleerd van elkaars kennis en ervaringen, vereist constructieve en vertrouwde relaties. Hoe creëer je een setting/sfeer te creëren waarin leden zich comfortabel voelen om te delen?
  • Hoe houd je het netwerk actief en levend? – Het faciliteren van een levendig netwerk, ook tussen bijeenkomsten door is van groot belang voor de impact van een community. Hoe kan je activiteit en betrokkenheid binnen het netwerk kunnen behouden en stimuleren?

In de komende blogs nemen we jullie mee op onze ontdekkingsreis en geven we antwoorden op deze vragen. We bezoeken projecten, spreken met ervaringsdeskundigen en experts, en gaan zelf aan de slag met tools en oplossingen. Benieuwd naar wat we uitvinden? Blijf ons dan volgen in deze serie blogs.

Wie we zijn?

Ik ben Julian, adviseur Water & Klimaat. Ik werk aan (stakeholder-)participatie binnen klimaatadaptatie projecten. Ik werk als community manager klimaatadaptatie voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Binnen deze functie ben ik aanjager van klimaatadaptatie bij woningcorporaties en gemeentes. Hiervoor bouw ik een netwerk waar de partijen elkaar kunnen vinden, samen kunnen leren en kunnen ontwikkelen.

Ik ben Eva, adviseur Water & Energie. Ik houd me bezig met governance van de energie- en warmtetransitie. Als community manager ben ik aan de slag bij het landelijke warmteprogramma Nieuwe Warmte Nu waarmee we de realisatie van warmtenetten willen versnellen. Ook werk ik bij de Provincie Friesland aan een regionale praktijkgemeenschap rondom het thema collectieve warmte en aquathermie.

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op.

ADVIES AANVRAGEN

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op.

ADVIES AANVRAGEN